STUDIO 16

STUDIO 16 is een prototype woning opgebouwd uit het COB, een modulair bouwmodel voor veranderingsgericht wonen, ontwikkeld door Labland, de Vrije Universiteit Brussel, Open Structures studio, Labeur, Wooncoop en de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Het project beoogd langs de ene kant, het samenbrengen van de kennis van de verschillende partners in één model: het COB. En langs de andere kant de directe vertaling van dit model naar een prototype woning, STUDIO 16.

In de zomer van 2020 touren we doorheen de vijf Vlaamse provincies met STUDIO 16 om onze ervaring te delen, en we nemen boeiende sprekers met ons mee! 

 

COB 

— de ontwikkeling van een open source Bouwmodel

COB staat voor Circulair/Coöperatief, Opensource Bouwmodel. Dit model laat toe om voordelige basiswoningen te bouwen die kunnen worden aangepast voor en door bewoners. Een model waarin bewoners hun woning kunnen verbeteren in functie van veranderende woonwensen: een nieuwe hobby, de keuken afscheiden van of juist opentrekken tot de leefruimte, technische apparatuur updaten,.. En dat zonder dat materiaalverspilling! Dit wordt mogelijk door te onderzoeken hoe we verschillende principes kunnen combineren: 

 • Interne aanpasbaarheid: 
  Het interieur en de binnenwanden zijn makkelijk te herindelen, te verplaatsen, te vervangen en te hergebruiken. Dit geeft bewoners meer vrijheid en flexibiliteit en het verlengt de levensduur van de woningen. 
 • Circulair: 
  Alle bouwcomponenten zijn herbruikbaar en transformeerbaar. Ze zijn zoveel mogelijk gemaakt uit recuperatiemateriaal. Dit verlengt de levensduur van de bouwcomponenten, en materialen verliezen hun waarde niet. 
 • Prefab: 
  Door de woningen in eenheden volledig te produceren in ateliers en enkel te monteren op de werf versnelt het bouwproces, verhoogt de kwaliteit en verlaagt potentieel de bouwkost. 
 • Open Source: 
  De werkmethodes en bouwprincipes worden vrij gedeeld. Dit geeft iedereen de mogelijkheid om het bouwmodel te bestuderen, aan te passen, te verbeteren, uit te breiden en te verspreiden. 
 • Coöperatief:
  De woningen worden coöperatief beheerd om duurzaam gebruik en circulatie van zowel bouwelementen als bewoners zorgeloos te laten verlopen.

 

 

Prototype

Voor de verdere ontwikkeling van het COB, bouwen we een mobiel prototype van 16m2. Als demonstratie van aanpasbaarheid kan de constructie eenvoudig omgebouwd worden van woonstudio voor twee personen om te overnachten tot werkstudio voor tien personen voor allerhande activiteiten. 

 

Wij gaan op Tournee : STUDIO 16 Roadshow

STUDIO 16 zal in de zomer van 2020 op tournee gaan doorheen de 5 Vlaams provincies om zoveel mogelijk mensen te inspireren over alle aspecten van circulair wonen. Met haltes in Roeselare, Gent, Antwerpen, Leuven en Genk, organiseren we cursussen rond duurzame bouwmethodes, woonvormen en beheersmodellen. 

Partners

Voor dit project werken we samen met Open StructuresWooncoopLabeur, architecten Mathieu De Schryver en Nikolaj De Meulder, de Vrije Universiteit Brussel - Architectural Engineeringen de Erasmus Happiness Economics Research Organisation.

Met de financiële steun van Vlaanderen Circulair, de Nationale Loterij en de Provincie Oost-Vlaanderen.

Using Format